David Plaček

David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy

David Plaček

Mlsný fotoblog: Brownies

Brownies jsou většinou ploché pečené čtverečky nebo tyčinky tužší konzistence a čokoládové nebo kakaové příchuti, které byly světu představeny prostřednictvím USA na konci 19.století. Během 20.století se rozšířili i do Kanady a postupně i do celého světa. Existují v různých variacích, konzistenci, mohou obsahovat ořechy, polevu, šlehačku, kousky čokolády nebo jiné přísady. Často se jedí rukama, hodí se ke konzumaci samostatně nebo ke kávě. Podávají se horké nebo vychlazené, se zmrzlinou nebo šlehačkou. Tento výborný recept, jehož autorkou je Kristen - manželka mého kolegy a kamaráda Rolanda, kterou jsem na svém blogu již také citoval a jejíž blog určitě také stojí za shlédnutí: http://hypervocal.com/tag/kristen-boye/ Krása tohoto receptu je nejen v jeho lahodnosti, ale především v jeho jednoduchosti a flexibilitě. Příprava trvá jen řádově několik minut, hotové brownies lze i spolehlivě zamrazit. Se svými kolegy jsme recept vyzkoušeli a můžeme potvrdit – brownies jsou úžasné!

15.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,60 | Přečteno: 1720x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Sváteční křehké sýrové pečivo

Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.

4.2.2011 v 0:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Rychlý nedělní jablečný štrůdl

K tradičnímu nedělnímu obědu samozřejmě patří i dezert. Mým oblíbencem je samozřejmě klasický jablečný štrůdl. Jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá a samozřejmě jej lze připravit kdykoliv (tedy i když člověka přepadne chuť na něco sladkého v pozdějších večerních hodinách) – je hotov za 20minut!

30.1.2011 v 2:15 | Karma: 15,17 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Do svých 14ti let jsem vyrůstal v Kroměříži a celkem živě si pamatuji, když v polovině 80.let otevřeli v Kovářské ulici obchod, který se jmenoval Severka. Sortiment zmražených výrobků nebyl zdaleka tak široký, jak je tomu v současné době a prakticky na všech místech, každopádně jeden výrobek mi utkvěl v paměti až do dneška – byla to krabička, která obsahoval šest drobných jahodových knedlíků připravených z tvarohového těsta... Nějakým impulzem se mi v mozku tato vzpomínka evokovala a já na ně dostal strašnou chuť... Takže jsem “naklusal” do místní Overwaitea a zakoupil vaničku jahod, prohledal svou spíž a zjistil pozitivní stav obsahu českých zásob krupice a dětské krupičky a jal se připravit tuto Severkovou specialitku. Když předběhnu sled událostí – knedlíky se vydařily a já jsem druhý den vzal polotovar do své práce a podělil se při obědu se svými kolegy o svůj malý zážitek formou drobného dezertu.

10.11.2010 v 0:00 | Karma: 10,23 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Dýňový crisp se žitnýma vločkama

... jsme připravili jako dezert k naší již několikrát zmiňované večeři na Den díkůvzdání. Jak jsem již také zmínil bylo třeba velmi citelně volit různé kombinace surovin k použití vzhledem k alergiím a intoleranci řady surovin u mých přátel. Každopádně každou slavnostní večeři je třeba – z mého pohledu – zakončit něčím sladkým a vzhledem k silné vazbě mezi Díkůvzdáním a dýněmi jsem se rozhodl udělat – na místo klasického dýňového koláče, který se běžně v tento den servíruje – jeho relativně “hypoalergenní” variaci na jiný tradiční dezert, kterým je bezesporu jablkový crisp.

19.10.2010 v 0:00 | Karma: 7,87 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Švestkový koláč

Tak dnes něco na mlsný zub k odpolednímu kafíčku. Koláč je v podstatě naprosto univerzální a lze jej použít ve všech sezónách a různých variacích. Ovoce lze různě kombinovat či nahradit tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní (viz Honzovy buchty) nebo použít marmelády či džemy. Pokazit nelze...

5.10.2010 v 0:00 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Žemlovka s tvarohem

Dnes jsem dělal drobnou rešerši na vyhlášené české mlýnky Porkert (chtěl jsem zakoupit mlýnek na mák a univerzální mlýnek na ořechy a kávu) a narazil jsem na celkem nepříjemnou realitu – firma se stotřicetiletou tradicí je v konkurzu a mlýnky jsou k mání buď už jen u sběratelů nebo jako asijský plagiát, o který tedy opravdu zájem nemám. Tento úvod mě napadl v souvislosti s Remoskou, kterou jsem již v několika receptech zmínil a kterou k přípravě jídel i zde v Kanadě velmi rád používám. Vy, kdo znáte, jak vypadá typický americký sporák, resp. trouba, tak mi jistě dáte za pravdu, že vařit v ní pro jednoho, či dva je v tom lepším případě opravdu mrhání energií... Nemám nic proti vaření pro deset a více osob, ale není to v mém případě každodenní záležitost. Zlí jazykové tvrdí, že trouba má takovou velikost z jednoho prostého důvodu – že je jednou ročně třeba upéct patnáctikolového krocana na den Díkůvzdání... Mnohé tomu nasvědčuje... Remosku jsem měl také trošku problém sehnat - nejen vzhledem k odlišné koncovce a napětí v síti, ale především proto, že severoamerické zastoupení Remosky nebylo možné po úmrtí jeho zdejšího reprezentanta obnovit... Naštěstí se mi podařilo dva exempláře koupit přímo ve Frenštátu... No a samozřejmě jedním z typických zástupců pokrmů z Remosky je i klasická žemlovka... Měl jsem na ni už delší dobu spadeno a chuťová vibrace dosáhla svého maxima právě dnes – takže byla i na večeři...zatím sice bez mletých ořechů, ale snad to s tím UM75 firmy Porkert ještě nějak dobře dopadne...

25.9.2010 v 0:01 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1940x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Honzovy buchty

Výborný recept mojí švagrové Olinky z Poděbrad a jak o nich prohlásil můj bratr Lukáš: “nic na tom není, ale jsou to (po celoživotní zkušenosti a několikaleté titraci) zatím nejlepší buchty, vláčné, měkké a přitom stabilní, druhý den nejlepší, třetí už jdou dolů”. Takže, přátelé, vyzkoušejte – jsou výborné. Právě jsem jich několik (povidlových i tvarohových) spořádal k sobotně-odpolednímu kafe.

20.9.2010 v 0:01 | Karma: 16,53 | Přečteno: 3611x | Diskuse| Ona